Regio West-Vlaanderen

Wat is EPC?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft wat het geschatte energieverbruik van een zelfstandige wooneenheid is. Een EPC wordt berekend op basis van verschillende eigenschappen van een gebouw, zoals de gebruikte materialen, het type warmwaterinstallatie en de isolatiewaarden van ramen, deuren, muren en vloeren. De score die op het energiecertificaat wordt vermeld, geeft weer hoeveel het geschatte verbruik per jaar is en wordt uitgedrukt in kWh/m². Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger je woning. Aan de kleur op de scorebalk (gaande van groen tot rood) kun je zien hoe goed je woning presteert op vlak van energiezuinigheid.

EPC

Wanneer nodig?

Een EPC is verplicht bij het (ver)kopen of (ver)huren van een zelfstandige wooneenheid: woningen, appartementen en studio’s. Ook voor studentenflats, serviceflats en vakantiewoningen die worden verkocht of verhuurd is een EPC verplicht.

Een EPC is 10 jaar geldig. Bij de verkoop van een wooneenheid is het niet toegestaan om een oud EPC-attest voor te leggen. Ook EPC’s van voor 2019 zijn niet meer geldig.

Wanneer niet nodig?

Vakantiewoningen met een huurovereenkomst van minder dan twee maanden, serviceflats met een dagprijs zonder huurovereenkomst, onbewoonbaar verklaarde wooneenheden en woonboten hebben geen EPC nodig. Ook als de verhuur of verkoop van een wooneenheid onderling wordt geregeld tussen familieleden of als deel van een eigendom verkocht wordt, is een EPC geen verplichting.

Ik wens een voorstel voor een EPC-attest: